Tuesday, November 29, 2011

Oh my macaron!


Tak percaya? Yup, inilah Fizella™ macaron! You know that macaron are one of my obsessions. So, disebabkan itulah dengan keazaman dan keyakinan yang tinggi, maka teringinlah nak mencuba resipi macaron ni. Percubaan pertama kali yang boleh diklasifikasikan sebagai tak berapa nak menjadi ... erk ... tak jadilah sebenarnya lebih tepat! Don't be fooled by the picture! Memang la rupanya indah (inilah sebenarnya yang dikatakan kecantikan luaran). Tetapi hakikatnya ... hehehe ... sila lihat di bawah!




Inilah rupa sebenarnya! Huh, scary je tengokkan? Dari segi rasa tu dah ada, cuma sweet sangat bagiku, tapi texturenya tersangatlah rapuh and hollow inside. Sebenarnya resipi macaron ni aku adaptasi dari Dulce Delight. Bersemangat nak mencuba resipi bila melihat tutorial youtube dari Raiza, pemilik blog ini, she's totally adorable! Well, as a token to my blog's readers, here is the tutorial video, enjoy!


Sebenarnya, bukan senang hendak membuat macaron nie. Bila difikir-fikir, aku lebih rela membeli macaron di t forty two ataupun Whisk yang memang sudah confirm sedap! Pulak tu, ada macam-macam flavour yang boleh dipilih, tak payah susah-susah nak asingkan adunan dalam bowl yang berlainan untuk letakkan perasa yang disukai (hehehe ... ayat orang yang frust bila percubaan pertama gagal!). Apa yang aku notice, kesalahan-kesalahan yang telah aku lakukan semasa membuat macaron adalah:
    •  aku tidak ayakkan bahan-bahan keringku iaitu almond ground dan gula aising (this step is
       compulsory).
    •  setelah dah siap bancuhan adunan, aku telah membiarkan adunan agak lama disebabkan melayan
       Zafran yang meragam sebelum di piping ke atas tray.
    •  aku membuat sukatan bukan dengan penimbang (huh ... macam expert sangatkan!)
    •  aku improvise sket resipi (as usual ... hahaha)

So, everybody ... sekiranya hendak mencuba membuat macaron, pastikan jangan pandai-pandai nak improvise unless you are expert. Walau apapun, sekiranya anda ingin mendapatkan the best macaron in the town, I am suggesting t forty two and Whisk. Go get them now, meanwhile here are some teaser for you to drool over, yummeh!
From t forty two


No comments:

Post a Comment