Monday, January 16, 2012

Fiesta Pasta!



Salve! Mi chiamo Fiza. Piacere di conoscerti! 

Disebabkan tengah rancak menyiapkan projek buku berbahasa Itali, jadi mood 'pasta' mula mengambil alih selera. Kebanyakan menu sarapan, hidangan tengah hari & juga makan malam berasaskan pasta sama ada linguine ataupun spagethi. Peneman setia yang sedia menikmati hidangan pastaku sudah semestinya Zafran, hubby kurang berminat dengan menu dari Itali ini.

Andai sebelum ini aku telah mencuba resipi Nigella; Linguine with lemon, thyme & mushroom, kali ini aku mencuba pula resipinya yang lain pula; Linguine with chilli, crab & watercress. Dan seperti biasa, ada sedikit pengubahsuaian resipi dibuat (hehehe...konsepnya adalah memasak dengan apa bahan-bahan yang ada!). Yalah, tak jumpa plak watercress kat fresh market, so ignore je la(tambah plak tak tau rupanya macam mana). But I bet you, this is really an awesome linguine recipe and it's totally on top of my favourite. I ♥ the slightly spicy taste & also the taste of crab meat. I think it would be much more tastier if I'm using fresh crab meat which I don't know where I can get those (kat mana nak cari fishmonger yang boleh bagi fresh crab meat unless kita yang masak sendiri). Here is the recipe peek.



Resipi versi Fizellaadalah seperti berikut:

Bahan-bahan:
* 1 ulas bawang putih
* 2 tangkai cili merah (dibuang biji)
* Secubit garam
* 5 keping crab stick (dihancurkan dengan garpu)
* 2 tbsp extra virgin oil
* 1 tsp lemon juice
* Linguine - serves for one two as main
* Parsley flakes.

Langkah-langkah:
1. Masakkan pasta.
2. Di dalam lesung batu, tumbuk bawang putih & garam sehingga lumat. Kemudian masukkan cili merah dan tumbuk lagi sehingga hancur. Masukkan jus lemon.
3. Panaskan minyak, masukkan crab stick yang telah dihancurkan. Jangan goreng terlalu lama sehingga crab stick menjadi terlalu garing. Goreng seketika, kemudian masukkan linguine, pes cili & parsley flakes. Goreng sebentar sehingga semua bahan sebati.

* Resipi ini diubahsuai langkah-langkah memasaknya. Sekiranya anda menggunakan isi ketam segar, ikut resipi asal Nigella di sini.

Then, disebabkan kegilaan terhadap 'aglio olio' yang tak pernah padam, kali ini aku try versi menggunakan linguine. Resipi yang sangat ringkas, mudah dan cepat. Tumiskan bawang putih yang didadu halus di dalam minyak zaitun, masukkan sosej yang dihiris nipis dan biarkan sehingga ia garing. Kemudian masukkan linguine dan parsley flakes, taburkan garam secukup rasa, goreng seketika. Hidangkan bersama parutan parmesan cheese. Tadaa...hidangan sedia untuk dimakan. Dipersembahkan Fizella™ Linguine Aglio Olio.


And last but not least, I guess this recipe is the basic recipe everyone should know. Personally, I'm not so fancy to do this recipe but tried to do so just because of Zafran. I found this recipe from Annie's Eats and presenting to you, Spaghetti ala Bolognese.


Does he love it? As you can see, he loved to mess it!


Ok, Sono sazio -a! (Saya kenyang!) I miei complimenti al cuoco! (Segala pujian saya kepada chef!) After this, maybe nak try hidangan pasta dari jenis penne plak, would be wonderful! Ciao.

No comments:

Post a Comment