Ada sesiapa yang pernah menonton drama bersiri Strawberry on the Shortcake (ストロベリー・オンザ・ショートケーキ )? Drama Jepun popular pada tahun 2001 yang dibintangi oleh Hideaki Takizawa (oh..hero pujaan selain dari Yutaka) dan Kyoko Fukada yang sangat comel. Drama bersiri ini memang favourite aku, tapi entah ke mana hilang VCD-nya (hurm...sangat old skool, sekarang semua dah DVD, siap ada blu-ray lagi). Baiklah, bersempena dengan imbauan memori terhadap drama bersiri yang sangat sweet ini, maka tercetuslah inspirasi untuk membuat Fizella™ Strawberry Shortcake!
Seperti biasa, falsafah yang aku pegang ketika memasak di dapurku: ukur resipi, di dapur sendiri. Janganlah nak buat resipi yang melampau susah teknik masakannya kalau kemampuan kelengkapan dapur yang ada tak seberapa. So, konsep resipi Fizella™ Strawberry Shortcake aku sangat mudah, boleh diklasifikasikan sebagai semi homemade version. Bahan-bahan yang diperlukan juga simple:
• Sekotak kek putih (aku gunakan Betty Crocker Angle Food Cake Mix)
• Whipped cream
• Fresh strawberries
Langkah-langkahnya juga sangat mudah. Ikut arahan memasak seperti di kotak sebelum memulakan proses assemble (betul ke nama proses ni???). I made a three layer cake. I started with the white cake, then added a lot fluffy yummy layer of whipped cream, then a bunch of fresh strawberries.
Kemudian, repeat step. Disebabkan ada banyak lebihan whipped cream, so I added to the outside too. Gotta tell ya, this is a delicious cake. Combination between the airy angle cake, paired with whipped cream and fresh strawberries, make it taste even more lush ... oh la love!
Well, that's Fizella 1st Weekend's Project for starting the 2012. By the way, jika anda inginkan resipi Strawberry Shortcake versi Nigella, bolehlah klik di sini, aku juga akan try resipi ini nanti. And, last night ... disebabkan excited nak cuba menggunakan cake tin yang baru, akupun memikirkan apa salahnya kalau aku mencuba membuat Strawberry Shortcake version lain pula (heh...macam MasterChef je nak kena cipta resipi...berlatih okay..hahaha). Sebenarnya resipi ini memang rekaan sendiri tetapi ada la guide dari buku resipi tentang bahan-bahan, cuma ada perubahan serba sedikit. Yang penting, menjadi dan SEDAP (approved by hubby!). So, let me share resipi ini untuk hidangan seorang ya. Bahan-bahan seperti berikut:
Strawberries (hulled and dice)
Cake:
• 1 tsp Orgran no egg; dibancuh dengan 2 tbsp air (ini untuk menggantikan penggunaan sebiji telur)
• 1 tbsp self raising flour
• 1 tbsp cocoa powder
• 1 tbsp sugar
• 25g butter, softened
• 2 tbsp Nutella
Cream:
• 1/4 cup Whipped cream
• 2 tbsp Icing sugar (1 tbsp for cream & 1 tbsp for garnish)
Did I mention to you that my dessert use an easy concept? Yup, the next step just mix all the cake ingredients in a cup until light and fluffy.
Sebelum itu, panaskan ketuhar (ya, dapur cap Gombakku yang banyak berjasa) dengan suhu 180°C.
Tuangkan adunan ke dalam cake tin (bersaiz comel, lebih kurang 4 inci) dan bakar selama 15 minit. Pastikan kek dimasak sempurna dan biarkan kek sejuk seketika.
![]() |
I adore this cake shape. Very cute! |
Sediakan krim. Whip cream and icing sugar until stiff peaks form, then spoon into a piping bag.
Remove cake from tin, pipe a layer of cream and scatter dice strawberries over cream. And as finishing, dust the icing sugar on the top as garnishing.
And now presenting to you, Fizella™ Chocolate Strawberry Shortcake!
Sweet treat made with love. I loved everything about this cake. The cake texture which is really moist and the chocolaty taste.
I honestly so proud with my cake. Yup, we (me and hubby) finish it till the last crumb of the cake!
And, tatkala mama tengah sibuk nak snap pic dessert, tengok la apa si Zafran bumblebee ni buat.
![]() |
Testing baju ayah! |
Till then, before I'm ending this post, enjoy this clip from Strawberry on the Shortcake drama series.
No comments:
Post a Comment